kalorifer-bocegi

Kalorifer böceği

Ülkemizde kalorifer böceği olarak bilinen asıl olarak Alman Hamam Böceğidir. Bilimsel adı, Blattella germanica olan kalorifer böcekleri ülkemizde mücadelesi en inatçı haşere türü olarak ta tanınırlar.  Kalorifer böcekleri ya da daha terimsel ismi ile Alman Hamam Böcekleri,  Güneydoğu Asya'da ortaya çıktığına inanılmaktadır. Kalorifer böcekleri, şehirlerde en yaygın bulunan zararlılardır. Kuzey Amerika, Avustralya, Afrika ve Okyanus Adaları da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde görülmektedirler. Bu her yerde bulunma özelliği, Kalorifer hamam böceklerinin kozmopolit olmasını sağlarken, onlar için caydırıcı tek şey soğuk havadır. Çünkü kalorifer hamam böcekleri ılıman veya tropikal ortamlarda yaşarlar. Sıcak, nemli havayı tercih ederler ve yalnızca karasaldırlar. Soğuk, kalorifer hamam böceklerinin yaşam alanlarını sınırlayan en önemli faktörlerden biridir. Ortalama olarak, 0 rakım ila 1200 m yüksekliklerde bulunurlar. Soğuk hava ve kuruluk nedeniyle genellikle 2000 m'nin üzerinde ikamet etmezler.

Kalorifer hamam böcekleri (Alman hamam böcekleri) ektotermik organizmalardır. Yetişkinler 12.7 ile 15.88 cm uzunluğundadır ve ağırlıkları 0.1 ile 0.12 gr. arasındadır. Genel olarak, kalorifer hamam böcekleri düzleştirilmiş, oval şekilli, dikenli bacaklı ve uzun antenli monomorfiktir. Cinsel olarak dimorfiktirler. Erkeklerin ince bir gövdesi, sivriltilmiş arka karnı, karnın görünür terminal bölümleri vardır ve tegmina (kösele dış kanatları) yoktur. Dişiler daha büyük olma eğilimindedir ve daha sağlam bir vücuda, yuvarlak arka karın bölgesine ve tüm karnı kaplayan tegmina'ya sahiptir. Kalorifer hamam böcekleri açık kahverengidir ve vücudun sırt tarafında uzunlamasına uzanan iki geniş, paralel şerit vardır.

Üreme ve Gelişme

Kalorifer hamam böceklerinin çiftleşme davranışları, erkeklerin antenleri tarafından tespit edilen dişiler tarafından yayılan feromonlar tarafından yönlendirilir. Kalorifer hamam böcekleri cinsel olarak oldukça aktiftir ve sürekli ürerler. Üreme oranı yalnızca soğuk aylarda yavaşlar. Yıl boyunca ürerler, ayrım gözetmeden çiftleşirler ve döngüleri yoktur. Nimfler yetişkinliğe dönüştüğünde, neredeyse anında cinsel olarak aktif hale gelirler.

Kalorifer (Alman) hamam böceklerinin üç gelişim aşaması vardır: Yumurta, su perisi ve yetişkin. Dişiler yaşamları boyunca her biri 30 ile 48 yumurta içeren 4 ile 8 kapsül geliştirir. Kapsüller oluşmaya başladıktan yaklaşık 28 gün sonra çatlar. Bundan birkaç hafta sonra yeni bir yumurta kapsülü oluşmaya başlar. Yumurta aşamasının süresi 14 ile 35 gün arasında değişir. Kalorifer (Alman) hamam böceklerinin 6 ila 31 haftalık bir periyotta meydana gelen 6 ila 7 nimf aşaması vardır. Tam yaşam döngüsü dişiler için kabaca 100 ile 200 gündür ve bu süre zarfında tek bir Alman hamam böceğinin 10.000 torunu üretilebilir. Kalorifer (Alman) hamam böcekleri 40 ile 150 gün (ortalama 65) arasında bağımsızlığa kavuşur. Dişi kalorifer (Alman) hamam böcekleri yumurtlamadan yaklaşık 6 hafta önce yumurtalarını sırtlarında taşırlar. Yumurtalarını çatlaklar, delikler ve karanlık yerler gibi farklı noktalarda saklarlar.

Davranış

Kalorifer (Alman) hamam böcekleri genellikle ılık ve nemli alanlarda (banyolar ve mutfaklar gibi) büyük gruplar halinde yaşarlar. Hem periler hem de yetişkinler çok hareketlidir ve genellikle geceleri yiyecek ararlar. Aynı koloninin üyeleri benzer bölgelerde yiyecek aramalarına rağmen, yiyecek için neredeyse hiç rekabet etmezler. Kalorifer (Alman) hamam böcekleri karasaldır ve koşmaya uyarlanmıştır. Kanatları olmasına rağmen uçamazlar. Kalorifer hamam böceklerinin belirli bir ev aralığı yoktur. Çöp ve döküntü birikimi nedeniyle genellikle insan evlerinin içinde veya çevresinde bulunur. Ölü organizmalar dahil çok çeşitli yiyecekler tüketirler. Genellikle insan yiyeceklerini, özellikle nişastaları, tatlıları, tohumları, tahılları, yağları ve et ürünlerini yerler. Ayrıca sabun, diş macunu ve tutkal yedikleri de bilinmektedir.

Zararları

Kalorifer hamam böceklerinin salgıları, büyük koloniler toplandığında kötü bir koku üretir. Bunlar aynı zamanda insan yiyeceklerini tatsız kılabilir. Bu, özellikle gıdanın kıt veya pahalı olduğu yerlerde, önemli ekonomik kayba yol açabilir. Kalorifer hamam böcekleri, insan hastalıklarına yol açan bakteriler, protozoalar ve virüsler gibi bir dizi parazite ev sahipliği yapar. Kirlenmiş yiyecek ve parazitler insanlarda gıda zehirlenmesine, dizanteri ve ishale yol açabilir. Bu böceklerin vücutları, parçaları, atıkları ve salgıları insanlara alerjendir. Bunlar küçük çocuklarda astıma neden olabilir. Ayrıca kalorifer hamam böcekleri insanları ısırabilir, uyuyan insanlar üzerinde parçacıklarla beslenebilir ve psikolojik strese neden olabilir.

7/24 kesintisiz olarak gerçekleştirdiğimiz böcek, haşere, kemirgen ilaçlamada kalıcı çözümler sunmaktayız. Her koşula ve yönteme göre, uygun formül ve formda (jel, sıvı, sisleme) ilaçlama yapmaktayız.